Friday, March 20, 2009

Am gasit reteta de cozonac

Asa deci si prin urmare...grecii fac comert pe mare! Nu! Nu asta era continuarea pe care o cautam! Asadar...am gasit reteta de cozonac. Cel mai bun cozonac din lume!

COZONAC SIMPLU

Ingrediente:

1 kg faina
60 g drojdie
250 ml ulei
100 g margarina
250-300 g zahar
500-750 ml lapte
4 oua - galbenusurile se freaca cu putina sare si se lasa timp de 30 min, inainte de a se pune in compozitie

Mod de preparare:

Mai intai se prepara maiaua. Drojdia se amesteca cu 2 linguri de zahar, apoi se adauga lapte caldut si putina faina pana ce aceasta are consistenta unei smantani. Se lasa maiaua la crescut intr-un loc cald, acoperita cu un prosop de bucatarie. Dupa ce creste maiaua se amesteca cu faina, apoi se adauga laptele si ouale si se framanta timp de 1 ora. Dupa 30 min. de framantat, se adauga treptat zaharul si mirodeniile (zahar vanilat, coaja de lamaie, stafide, ce va place) si se framanta pana nu se mai simte la mana, apoi se adauga treptat margarina topita si uleiul si se continua framantarea. Dupa aproximativ o ora de framantat se lasa compozitia la crescut cateva ore. Se unge forma cu ulei, cuptorul se incalzeste in prealabil la 200°, dar inainte de a se pune cozonacii la cuptor se scade temperatura la 180° . Se ung cozonacii cu galbenus de ou frecat cu zahar si se coc 45-60 minute! Bafta!

3 comments:

Anonymous said...

he-he o dau mai departe :)

Georgi said...

da-o ca e super bun!!

Dili said...

" si se framanta timp de 1 ora" - aici m-ai pieeerdut de bucatareasa sefa. Sarutmana insa, poate gasesc totusi si timpul asta, desi de pastele acesta mananc cozonac de-al soacra-mii :-) Il notez la cartulie, gata. Si raman datoare cu o felie! Deocamdata ma dau de ceasul mortii cu praslea ca are febra, avem 2 dintisori in 2 zile! :-(